torstai 20. syyskuuta 2012

Vähän politikointiakin iltaan

Nyt vähän täytyy kirjotella, kun kuuntelee noita hassuja miehiä ja naisia kun huutaa ja puhuu toistensa päälle ja höpöttää välillä mistä sattuu tuolla Ylen Pajalla.

Ville Niinistö on antanut hyviä kommentteja ja toki pääministerikin on hyvin pitänyt puolensa. :)
Ite ehdin tv-ruudun ääreen vasta vähän tossa loppupuolella.

Palveluiden ulkoistamisesta puhuttaessa keskustelu karkas aina välillä mihin sattu, mutta hyviä kommentteja tuli tuolta Ville Niinistöltä ja Carl Haglundilta, jotka hyvin puolustivat omaa kantaansa. Myös Katainen piti hyvän puheenvuoron, kuinka kuntien tarjoamia palveluita pitää pystyä laajentamaan yksityisille, tarvitaan laajempaa osallistumista.

Yksityistämisessä puhutti kuinka yksityinen voittoa tuova yritys voi järjestää palvelut edullisemmin ja yhtä laadukkaasti kuin julkinen. Tämä kertoo ehkä enemmän siitä, kuinka tehotonta osa kuntien tuottamista palveluista on. Liika byrokratia ja innovatiivisuuden puute on ehkä osittain syynä tähän ja siksi kolmannelta sektorilta voidaan hankkia myös laadukkaita palveluita edullisemmin.

Nuorten asioista keskustelussa oli jänniä kommentteja tuolta pienpuolueista varsinkin ja kuinka helposti voi nuoria estää syrjäytymästä.

Nuorten syrjäytymistä ehkäistään parhaiten siltä, että jokaiselle löydetään se "oma juttu". Kuten Soini ja Katainenkin puhuivat, niin tarvitaan hyviä roolimalleja ja lapsille ja nuorille osallistuvaa toimintaa.
Aikuisten pitää myös ottaa vastuuta nuorista ja tarjota mahdollisuuksia. Maken kirjassakin (Käytäntöä parhaimmillaan), jota olen lukenut osana koulutusta, ni paljon konkreettisia tapoja joilla erilaisia nuoria voi lähestyä. Osaksi varmaan nykyinen järjestelmä ei tue erilaisia oppimistapoja ja myös helposti syytetään häiriköksi, eikä ole aikaa tutkia taustoja.

Ennaltaehkäisevä toiminta on ehdottomasti avainsana monessa kohdassa ja kunnissa helposti ollaan tehty säästökohteissa vääriä valintoja, jotka vain pitkällä tähtäimellä aiheuttavat lisää kustannuksia.
Monilla päätöksillä on kauaskantoisia vaikutuksia, jotka usein unohdetaan kun mietitään vain nykyisiä ongelmia ja niistä selviytymistä nopeasti ja sitten kun on paremmat ajat voidaan taas tehdä lisää satsauksia.

Vähän tuli nyt sekavaks, mut toivottavasti jotain joku saa irti :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti