sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Mäkkäriverot ja kotiintuloajat

Tällä viikolla on Keskustan suunnalta tullut esiin paljon keskustelua herättäneitä kannanottoja.

Keskustanaiset ehdottivat ensin lapsille valtakunnallista suositusta kotiintuloajoista ja myöhemmin viikolla keskustelu jatkui siihen, että myös vanhemmille tulisi säätää kotiintuloajat.

Onko se sitten se tapa, jolla saadaan lapsille enemmän aikaa perheen kanssa, jos vanhempi pääsisi lounastunnilla käymään kotona syömässä? Tai muuten lyhennettyä työpäivää...
Näkisin tämän itse ennemmin niinpäin, että lasten päivä tulisi rakentaa paremmin vastaamaan aikuisten työpäivää. Jos lapset ehtisivät jo liikkua ja harrastaa myös vapaammin koulupäivien aluissa ja lopuissa jäisi illat ja viikonloput paremmin koko perheen toimille pyhitetyiksi. Tällöin perheet voisivat lähteä yhdessä harrastamaan ja toki vielä jäisi joillekin harrastuksille aikaa iltaisinkin, vanhemmille omat ja lapsille omat aktiviteettinsa.
Lasten yhteisiin kotiintuloaika susituksiin suhtaudun myös vähän skeptisesti. Toki voisi olla joku perusohjeistus vaikka vanhemmille antaa, miten kotiintuloaikojen suhteen voisi edetä, mutta sitten jokainen vanhempi oman lapsensa tilanteen mukaan päättäisi mikä on missäkin tilanteessa sopivin kotiintuloaika juuri heidän lapselleen. On kuitenkin hyvin vaikea laittaa lapsia millään lailla sellaisiin kategorioihin, että jokaiselle noin vain löytyisi sopiva kotiintuloaika, jota valtio suosittaisi. Elämäntilanteen ja lapsen käyttäytmisen ja luotettavuuden mukaan varmaan nuo kotiintuloajat vaihtelevat.

Sitten toi tänään tullut uutinen Keskustanuorten ehdotus "mäkkäriverosta".
Ideana sinänsä ihan hyvä. Kannatan näkemystä, että ihmisten terveydelle haitallisia tuotteita kuten tupakkaa ja alkoholia verotetaan kovalla kädellä, koska tästä seuraa myös yhteiskunnalla suuria terveyskuluja.

Siinä asiassa olen keskustanuorten kanssa samoilla linjoilla, että tulee satsata ennaltaehkäisyyn, mutta yksin mäkkärivero ei sitä ennaltaehkäisyä paranna. Ei lapsi/nuori tai aikuinenkaan vielä yhdestä tai kahdesta hampurilaisannoksesta liho tai ajaudu epäterveellisille elämäntavoille. Itsekin myönnän viime sunnuntaina viimeksi käyneen Hesestä hakemassa pitkän treeni ja valmennuspäivän jälkeen pari burgeria ja miellän itseni kuitenkin huippu-urheilijaksi. Samoin eilen pitkän treeniviikon jälkeen renotouduin sohvalla leffan ääressä napostellen hieman irtokarkkeja. Ne on ne kaikki muut valinnat omassa elämässäni, jotka määrittelevät sen mitä olen.

Se on se kaikki muu tekminen mikä tässäkin asiassa merkkaa ennemmin kuin tuo roskaruoka ja sokeri. Tässäkin pätee sama kuin kaikessa muussakin, eli kohtuus. Kohtuullinen kulutus roskaruokaan tai sokeriin ei vielä aiheuta terveysriskiä.

Ennemminkin tarvitaan verohelpotuksia terveellisimmille ruoka-aineille. Vihannekset, marjat ja muutoinkin kaikenlaista lähiruokaa pitäisi tukea ja hintojen olla edullisia, jotta kaikilla on helppo valita se hieman terveellisempi tuote, joka voisi olla myös se halvempi, nyt niin ei usein ole.

Toki tässäkin on ongelmia, mikä määritellään terveelliseksi ruuaksi ja mikä ihmiselle haitalliseksi ruuaksi. Onko kaikki rasvaa sisältävät tuotteet epäterveellisiä tai kaikki sokeri epäterveellistä.

Mitäs mielipiteitä herättää?







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti