tiistai 18. joulukuuta 2012

Päivän toinen blogi - lajien eroista, mäkihypyn valitusvirret

Nyt tulee vielä päivän toinen blogi. Aiheena vähän eri lajien tilanne Suomessa.

MTV3 uutisoi tänään, kuinka Suomalaiset hyppääjät joutuvat tyytymään kakkoslaatuun ja kaikille ei riitä edes omia välineitä. Rahaa ei ole ja silti kierretään maailmancupin kisoja ja hyvä jos yksi hyppääjä pääsee toiselle kierrokselle. Kauden paras suoritus tuli Engelbergissä, jossa Asikainen oli 16:s. Ville Larinto pääsi mukaan kilpailuun ja kolmas Suomalainen osallistuja ei ollut lähelläkään edes paikkaa kilpailuun 50 parhaan joukkoon. Olisikohan tilanne varusteiden suhteen toinen, jos Suomalaiset edelleen tappelisivat palkintokorokesijoituksista ja joukkueeseen olisi tunkua menestyvistä hyppääjistä. Tai edes oltaisiin mukana itse kisassa!

Sitten valitetaan rahojen loppumisesta, kun lähetetään matkaan urheilijoita, jotka eivät pärjää ja joutuvat hyppäämään heikoilla varusteilla, joilla annetaan tasoitusta joiden mukaan jopa 10m. Onko tällaisilla varusteilla sitten järkeä lähteä edes kisaamaan?
Eikö tässä olisi vähän peiliin katsomisen paikka? Suomalaiset ovat tottuneet menestykseen mäkikilpailuissa, toki nyt on se valitettava tilanne, että parhaat miehet ovat paranemassa loukkaantumisista, mutta onko silloin pakko lähettää kilpailuihin hyppääjiä, jotka eivät mahdu edes 50:n joukkoon. Eikö olisi parempi säästää ne rahat ja käyttää sitten vaikka parempiin varusteisiin? Maailmancupin kisoissa pärjäämällä saa kuitenkin ihan mukavan tilin. Kansainvälisen hiihtoliitto FIS:n nettisivujen mukaan jokaisessa MC kisassa on jaettava palkintorahoja vähintään lähes 60 000€ edestä.
Asikaisen 16. tila toi tilille vähintäänkin reilut 1200€, voittajalle minimisumma on reilut 8000€ ja 10. sijastakin vielä reilut 1600€. Nämä summat siis vähimmäisvaatimuksia. 30. sijakin tuo aina rahaa vielä minimissään sen hieman vaatimattomat 80€.

Vertailuna oma lajini uinti.
A-P Liukkonen kiersi tänä vuonna koko maailmancupin 8 kilpailua saadakseen kovia kisasuorituksia ja menestyäkseen kauden arvokisoissa. Liukkonen sijoittui jokaisessa osallistumassaan maailmancup kilpailussa päämatkallaan 50 metrin vapaauinnissa sijoille 4-6. Se on varsin kova suoritus lajissa, jossa uinnissa on selkeästi eniten osallistujia kaikissa maailmancupin kisoissa.
Palkintorahoja Liukkonen keräsi hyvillä suorituksillaan huikeat 0 € ja Uimaliitto osallistui Liukkosen matkoihin myös samaisella 0€:n summalla, varaukset ja ilmoittautumiset liitto sentään huolehti. Liukkonen siis hoiti koko maksupuolen itse, kiersi yksin maailmaa ja ui hienosti.
Näkyvyyttä ei tullut juuri mainittavasti ainakaan valtakunnan mediassa, mäkihypyssä hehkutetaan hienoja suorituksia kun Suomalaiset taistelevat sijoituksista ym.

Lisäksi voidaan miettiä lajien harrastajia maailmalla, kummassakohan lajissa on helpompi nousta maailman huipulle. Toki lajit eivät ole suoraan verrannollisia, mäkihypyssähän voi mennä ja suorittaa ja voittaa vaikka kunnon krapulassa, jos on tarpeeksi kova, mitenköhän uinnissa.... :)

Ihan vaan mietintään ja vähän perspektiiviä, kun niin kovaan ääneen tykätään valittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti