torstai 13. joulukuuta 2012

Harrastavatko nuoret liikaa?

MTV 3 uutisoi tänään: 
Urheiluvammat kasvussa – nuoret harrastavat liikaa liian aikaisin 
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2012/12/1673644/urheiluvammat-kasvussa---n

Otsikko on mielenkiintoinen ja mielestäni hyvin harhaanjohtava
Lainaus: "Urheilijat ovat nuorentumassa, seuroissa on tällä hetkellä jo enemmän 6- kuin 15-vuotiaita. Vakuutusyhtiöiden mukaan myös lasten urheilutapaturmat ovat kasvussa."

Suuntahan on hyvä, jos nuorten määrä seuroissa kasvaa, kun miettii kuinka jyrkässä alamäessä nuorten kunnon kehittyminen ja liikkumisen määrä on ollut viime vuosina. Toki toisaalta täytyy myös olla huolissaan teini-ikäisten määrän vähenemisestä, 15 on varmasti pahin drop out ikä, jossa nuoria tulisi erityisesti kannustaa pysymään liikunnan parissa. Lisäksi täytyy muistaa, että harrastemäärien noustessa myös tapaturmien määrä kasvaa ja varsinkin, jos harrastajien määrä kasvaa kovissa kontaktilajeissa, joissa välillä tapahtuu, mutta tottakai tapaturmien määrän kasvukin täytyy ottaa vakavasti. 

Huolestunut olisin kuitenkin huomattavasti enemmän urheilulääkäri/valmentaja Harri Hakkaraisen antamista kommenteista, joissa hän on huolissaan lasten ja nuorten rasitusvammoista, jotka ovat kovassa kasvussa. Hakkaraisen mielestä nuorilla on liian kiire ja kun vielä vanhemmat ja valmentajat puskevat päälle, niin siirrytään liian aikaisessa vaiheessa aikuisille suunnattuihin harjoituksiin, joita lapset eivät kestä. 

Tämä on aivan eri asia kuin harrastaa liikaa liian aikaisin. Mikäli haluaa kansainvälistä menestystä melkein lajissa kuin lajissa täytyy nuorena olla tehtynä hyvät pohjat monipuolisesta liikunnasta ja sitä liikkumista pitää olla tarpeeksi.  Suomessa ongelmana on ennemminkin se, että ei harjoitella lapsena ja nuorena tarpeeksi. Sitten on liian kova kiire ja yritetään oikaista jossain ja seuraukset ovat nyt edellä mainitun kaltaiset. Nuorilla 20 - 25 tuntia liikkumista viikossa ei ole mikään ongelma, kunhan se tehdään oikein.

Lapset jaksavat nuorena liikkua ja kyllä he sitten itse kertovat kun eivät enää jaksa ja menevät lepäämään ja myös palautuvat nopeasti. 

Lasten pitää antaa olla lapsia ja nuorten nuoria, mutta jos lapsia yritetään harjoittaa kuin aikuisia ei se tarkoita sitä, että harjoitellaan liikaa vaan väärin ja tähän pitää puuttua. 

Kyllä sitä itse on monta kertaa viime vuosina tullut katsottua kuinka lapset jaksavat vaan antaa mennä ja kaiholla muistelen niitä lapsuusajan leikkejä ja pelejä, kun päivässä tuli helposti liikuttua 6 tuntia ja se oli hauskaa ja mukavaa ja illalla tuli hyvin uni silmään. :D

Tänään muuten aloitin fyssärin kanssa olkapään kuntouttamisen ja fiilis on hyvä ja leikkauksesta palautuminen on alkanut mukavasti ja aikataulussa ollaan. Mieli tekis jo pyröritellä käsiä ja hypätä altaaseen, mutta kaikki aikanaan. 

Loppuviikosta vähän humu juttuja ja omista uusista haasteista liikunnan parissa :D 

Mukavaa talvista joulunodotusta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti