torstai 25. lokakuuta 2012

Uutta oppimassa vaalien alla

Vaikka täällä ollaan nyt siis valmentajan ammattitutkintoa suorittamassa ja nyt siis Vierumäellä lähijaksolla, voi täällä opittua käyttää hyvin myös vaalikentillä.

Luin tätä jaksoa varten kirjan business maailmasta, ReWork, joka sopii hyvin myös valmennukseen ja politiikkaan.
Siellä annetaan mm. seuraavia ohjeita: Luo vähemmän mutta parempaa, älä tuhlaa ruutia ongelmaan, vedä raja, päättämällä pääsee eteenpäin, tee pieniä päätöksiä, älä kopioi, pikavoitot ja kaikki tekeminen on markkinointia.
Noi oli sellasia jotka jäi eniten mieleen.

 Luomalla vähemmä, mutta parempaa sopii hyvin politiikkaan ja urheiluunkin. Ei urheilija yritä hakea menestystä kaikista mahdollisista lajeista, vaan iän myötä keskittyy tiettyihin "päälajeihin", joista hakee menestystä. Poliitikonkin pitää keskittyä omiin vahvuuksiin ja kohderyhmäänsä, ei voi tietää kaikkea kaikesta, on parempi tietää paljon niistä omista vahvuuksistaan ja itselle ja kohderyhmälle tärkeistä asioista, kuin kaikesta vähän. Näin on jotain annettavaakin ihmisille ja juuri siinä itselle tärkeässä alueessa.

Jos kaikki energia menee ongelmien selvittämiseen ei jää aikaa mennä eteenpäin ja tehdä jotain uutta. Tähänkin pätee myös edellinen, luo vähemmän ja parempaa, silloin tulee vähemmän ongelmiakin ja ongelmat eivät ainakaan yleensä pääse paisumaan ylitsepääsemättömiksi.

Pitää vetää raja johonkin mitä pystyy tekemään ja mitä kannattaa tehdä, mistä on hyötyä, tähän liittyy myös tuo kopiointi, helposti jos kopioi toisilta, niin tulee helposti mukana kaikkea turhaa, joka ei sovikaan siihen omaan juttuun ja silloin taas homma paisuu. Urheilussa on tärkeää, että ymmärtää kaiken mitä opettaa nuorille ja isommillekin, jos vain kopioi suoraan ja opettaa sen eteenpäin se ymmärrys häviää matkalla.

Tekemällä pieniä päätöksiä tekee päätöksiä, jotka vievät eteenpäin. Pikavoitot on tässä pienten päätösten tulos ja mielletty positiiviseksi, josta seuraa tunne, että on tehnyt ja saavuttanut jotain.

Kaikki tekemisesi mielletään markkinoinniksi. Tekemällä kaiken mahdollisimman hyvin ja saamalla positiivista palautetta asiakkailta, ihmisiltä, se on parasta markkinointia.

Valmentaja markkinoi itseään parhaiten saamalla urheilijansa nauttimaan tekemisestä ja tekemällä tulosta. Kun treeneistä paistaa ilo, sinne on mukava tulla, muutkin haluavat mukaan, ihmiset puhuvat ja ryhmä ja seuran muut ryhmät kasvavat. Sama pätee politiikassa. Positiivinen näkvyys ruokkii ja ihmiset kiinnostuvat, mutta samalla jos törttöilee, on vaarana myös negatiivisempi julkisuus.

Keskusteltiin eilen myös palautteen antamisesta urheilussa, perinteisen mallin mukaan
Valmentaja - ohje - urheilija - suoritus.
Palautetta on ulkoista ja sisäistä. Urheiija saa sisäisen palautteen suorituksestaan, miltä se tuntuu ja valmentaja antaa ulkoisen palautteen sen mukaan miten kokee urheilijan noudattaneen ohjetta. Valmentajan pitää päästä myös kyselemällä kiinni urheilijan sisäiseen palautteeseen, siihen miltä se suoritus on urheilijasta itsestään tuntunut.

Tällaiseen keskustelevaan malliin olisi tärkeä päästä myös muilla elämän osa-alueilla, ottaa huomioon ihmisten omat tunteet kuinka annetut ohjeet mielletään ja niiden käytännön toteutus.

Politiikassa puhutaan paljon ja myös kuunneellaan ihmistä. On tärkeää oppia kuuntelemaan oikeita asioita.

Loppuun vielä hyvä ohje tosta samasta kirjasta kuuntelemiseen:
Jos kuuntelee ihmisiä ja kirjoittaa kaiken muistiin ja yrittää toimia sen mukaan, ei lopulta saa aikaiseksi mitään, koska kaikilla on erilaisia omia toiveita. Tärkeimmät asiat muistuvat mieleen ilman muistiinpanoja, koska niistä tarpeeksi moni tulee tarpeeksi useasti kertomaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti